Meer Geestelijke Zorg

dromen
barsten
woorden
passie


Woorden

Woorden zijn belangrijk. Normaal gesproken letten we niet zo op wat we zeggen, maar luister maar eens. Woorden doen (ons) iets.

Wat voor gevoel komt er naar boven bij wat gezegd wordt? Wantrouwen? Boosheid? Teleurstelling? Verdriet? Pijn? liefde? Waardering? Geluk? Vreugde? Luister je wel eens naar jezelf? Niet alleen naar wat je zegt maar ook naar hoe je het zegt? Luister je wel eens naar je gevoel binnenin? Ik ben gevoeliger voor woorden dan voor daden. Vroeger dacht ik dat het andersom was. Natuurlijk wil ik liever daden zien dan woorden horen die niet nagekomen worden. Dat komt omdat het zo’n vreselijke pijn doet wanneer beloftes niet nagekomen worden of leugens blijken te zijn. Daden laten blauwe plekken na op het lichaam, maar loze beloftes, leugens, verdraaiingen, misbruik van vertrouwen of macht krenken de ziel.

Een wijs woord geneest

Zoals woorden kunnen verwonden zijn ze ook heel geschikt om te helen. Dat komt niet alleen omdat woorden ons gevoel raken en ons denken beïnvloeden, maar ook omdat we met woorden uitdrukken wat in ons leeft: "waar het hart vol van is stroomt de mond van over!" We leggen ons hart bloot met onze woorden. Via dezelfde weg kunnen de juiste woorden ook ons hart en onze geest raken.

Vaak schieten woorden tekort om uit te drukken wat gevoeld of gedacht wordt. Wanneer alleen non-verbale taal (gelaatsuitdrukking of houding van het lichaam) nog uiting aan het hart geeft, kunnen woorden nog wel dienen als symbool of horen bij een ritueel.

Een wijs woord geneest, is een interpretatie van een oude tekst uit het spreukenboek van koning Salomo. Letterlijk staat er dat het woord dat een wijs iemand uitspreekt geneest. Welk woord is dat dan? Precies het juiste woord, op het juiste moment tegen de juiste persoon dat de juiste snaar raakt. Kan je zo wijs zijn?

Naar boven

Laatst gewijzigd: 20-Mar-2011