Meer Geestelijke Zorg

dromen
barsten
woorden
passie


Pijn

Barsten brengen pijn met zich mee, maar kennen we pijn nog? Wanneer ben je voor het laatst op je knie gevallen en heb je gehuild? Als kind nog, of was je nooit meer buiten te vinden, maar alleen voor de tv? En was er toen een vader of moeder die je trooste en je een pleister gaf? Pijn hoort bij het leven, bij de uitdaging van het waarmaken van dromen. Daarbij stoten we ons hoofd, lopen tegen de lamp of vallen op onze knieën. Maar vaker zit de pijn niet in dat hoofd of die knie, maar juist in het ontbreken van de troost en de pleister.

Wanneer dat ontbreekt moeten we op eigen kracht verder. "Niet zeuren, een gat in je hoofd of knie geneest vanzelf." Verharding is de weg. Geen mogelijkheid om je pijn te delen en getroost en verbonden te worden leidt vanzelf tot een muur. Hoe vaker de confrontatie met pijn en het gebrek aan troost en verbinding, hoe harder en hoger de muur en hoe eenzamer en dieper de pijn, die dan vervolgens de hardheid van de muur weer verhoogt. Een visieuze cirkel.

Die pijn genezen is een pijnlijk proces. De pijn moet dan gevoeld, getroost en verbonden kunnen worden. De muur eromheen staat in de weg en moet neergehaald worden voor de eerste stap, het voelen van pijn. Vertrouwen kan die muur doorbreken. Wie is betrouwbaar? Waar is pijn voelen mogelijk? Waar genezing?

Naar boven

Laatst gewijzigd: 06-Mar-2011