Meer Geestelijke Zorg

dromen
barsten
woorden
passie


Passie

Passie, misschien is dat wel waar we het meest van dromen. Een vurige liefde, een heftig verlangen vervuld. Het verlangen drijft ons en vult onze dagen met zoeken naar vervulling. De tegenstellingen met de werkelijkheid kunnen vaak niet groter zijn. Passie is geen routine, niet saai, niet rustig. Het heeft niks met vrede, het woedt en moet eruit.

Vurige liefde verteert alles. Voor een passie geef je alles, zelfs je leven. Daar zit ook het lijden in verborgen, je geeft meer dan je kunt, meer dan anderen lief is, meer dan je zelf voor mogelijk had gehouden. Je geeft en neemt geen rust om te ontvangen. Je ziel is vol vuur, woedend, tierend, onrustig.

Passie breekt. Wie niet met je mee kan in je passie, moet ruimte maken. Alles ruil je immers in van wege je passie: relaties, anderen, jezelf. Lijden is het gevolg, vaak eerst voor anderen, later ook voor jezelf. Dan kan je niet meer, misschien heb je heel wat bereikt, maar zegt je dat niks meer. Heeft het geen betekenis.

Dan komt de compassie aan bod. Je bent niet je passie alleen, je bent ook in het lijden mens. Je bent. Is dat niet wat de passie van goede vrijdag inhoud? Jezus gaf zijn leven, alles dus in het lijden met juist het winnen van relaties, anderen en jouw op het oog. God verhoogde hem daarom. Kunnen we die balans tussen lijden en verlangen vinden? Dat is pas echte passie.

Durf jij je passie onder ogen te komen? Ook waar dat lijden betekent?

Laatst gewijzigd: 06-Mar-2011